Ideat lopussa? Et tiedä, mitä tarjoilla pääsiäisenä?
Rajamäen pääsiäislammas
Raaka-aineet
1 kpl lampaan viulu (2-2,5 kg)
Vihreä salsa-marinadi:
1 dl hienonnettua minttua
1 dl hienonnettua ruohosipulia
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 pieni tuore chilipalko hienonnettuna
0,5 dl Rajamäen Valkoviinietikkaa
2 dl oliiviöljyä
1-2 tl sokeria tai hunajaa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
Lisäksi:
0,5 dl kapriksia
Valmistus
Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa lukuunottamatta valkosipulia. Painele seosta voimakkaasta lusikalla tai kauhalla niin, että maut kunnolla heräävät ja sekoittuvat. Kuivaa lampaan viulu talouspaperilla. Hiero puolet marinadiseoksesta sekä hienonnetut valkosipulin kynnet tasaisesti viulun pintaan. Laita viulu mausteineen muovipussiin, sulje pussi tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Pakkaa loppumarinadi kannelliseen astiaan ja pistä sekin jääkaappiin.
Nosta viulu huoneen lämpöön paria tuntia ennen paistamista. Laita lammas leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun, mausta vielä kauttaaltaan suolalla ja tuoreella mustapippurilla ja pistä lihan paksuimpaan kohtaan sisälämpömittari. Varo ettei mittarin kärki osu luuhun! Paista viulua 125-asteisessa uunissa kunnes lämpötila on 70-astetta. Valele paistia tarvittaessa paistoliemellä paiston aikana.
Peitä kypsä paisti foliolla ja anna vetäytyä hetki ennen viipalointia. Sekoita jääkaapissa odottaneen marinadin joukkoon kaprikset, joita voit hieman hienontaa veitsellä. Lisää halutettassasi oliviiöljyä, jos haluat juoksevamman kastikkeen.
Tarjoiluehdotus
Tarjoile lammas marinadikastikkeen sekä esimerkiksi marinoitujen kasvisten ja valkosipuliperunoiden kera.
Rajamäen valkosipuliperunat (4 hengelle)
Raaka-aineet
500 g keitettyjä perunasiivuja
3 dl kuohukermaa
100 g juustoraastetta (esim. emmental tai cheddar)
2 rkl Rajamäen Luomu Liquid valkosipulia
½ rkl suolaa
Voita vuoan voiteluun
Valmistus
Voitele uunivuoka kevyesti voilla. Kaada keitetyt perunasiivut vuokaan tasaisesti.
Kastike: Sekoita keskenään kerma, valkosipuli ja suola. Kaada kermaseos perunoiden päälle. Ripottele juustoraaste tasaisesti koko pinnalle.
Paista 200 °C uunissa noin 30 minuuttia, kunnes kerma kiehuu ja juusto on kauniisti sulanut ja saanut väriä.
Rajamäen parsaa Hollandaise
Raaka-aineet
2 nippua tuoretta vihreää tai valkoista parsaa
vettä
suolaa
Hollandaise-kastike
5 kpl kokonaista valkopippuria
2 oksaa persiljaa
1 oksa rakuunaa
1 dl vettä
½ dl Rajamäen Sitruuna Valkoviinietikkaa
3 munankeltuaista
150 g (laktoositonta) voita sulatettuna
suolaa ja mustapippuria
Valmistus
Kuori parsat varovasti nupusta tyveen päin ja leikkaa tyvestä pois 1-2 cm puiseva pala. Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi, 2-4 minuuttia riippuen parsan paksuudesta.
Pane pieneen kattilaan murskatut valkopippurit, persilja, rakuuna, vesi ja etikka. Keitä lientä ilman kantta kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi liemi.
Laita keltuaiset metallikulhoon. Kaada siivilöity liemi keltuaisten joukkoon voimakkaasti vatkaten. Nosta kulho vesihauteeseen ja vatkaa keltuaisseosta kunnes se on sakeaa ja kuohkeaa. Kun seos ei maistu enää raa’alta kananmunalta, kastike on kypsää. Nosta kulho vesihauteesta. Lisää seokseen lämmin voisula voimakkaasti vatkaten. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile kastike heti keitetyn parsan kera.